TorsdagsTrivsel

Vad

I remote-tider är vi alla lite svältfödda på socialt umgänge och casual jobb/vardags -nördsnack. TorsdagsTrivsel är därför just detta fast remote.

När

Torsdag ojämna veckor (nästa tillfälle: )

Kalenderlänkar:

Drop in närhelst det passar, enda spikade tiden är en “avslutande” debrief 21:00. Vår gissning är att det är mest aktivitet 20:00-21:30 men teknisk sett kan AW:n börja hur tidigt som helst så länge minst ett par hittat dit.

Passar torsdagar dig dåligt? Istället för att krångla till TorsdagsTrivsel så uppmuntrar vi er som inte gillar tiden att skapa egna spinn-offs; jag och Göran kommer med glädje dit också!

Vem

Vem som helst som känner att beskrivningen här känns lockande.

Du kan läsa längre ner under "ämnen" för att få en bild av vad andra deltagare kan vara sugna på att diskutera.

Var

Vi kör TorsdagsTrivsel i verktyget WELO, ett virtuellt kontor som låter oss hoppa mellan olika rum, köra video mm.

För att komma åt WELO behöver du kontakta mig eller Göran eftersom vi inte vill dela länken i den publika inbjudan. Skicka gärna också din emailadress på en gång så ordnar vi ett riktigt konto åt dig. Emailadressen är inte nödvändig, du kan delta som gäst, men gäster kan t.ex. inte namnge rum så då förlorar du möjligheten att sätta igång diskussioner på ämnen du själv kommer på.

Hur

Väl inne är det bara att hitta ett ledigt rum med ett ämne du gillar. Är rummen du är nyfiken på fulla eller har, för dig, ointressanta ämnen så bara skapa ett nytt genom att namnge valfritt ledigt rum med ditt ämne och invänta deltagare. Dubbletter om rum är fulla är helt okej. Hur du gör allt detta finns beskrivet i WELO-intron längre ner. Beskriv gärna så exakta ämnen som möjligt t.ex. "Hur hanterar ni dippar i er motivation" hellre än "Motivation".

Aulan kommer vara en gemensam samlingsplats där du kan slänga ut frågor om intresse för ämnen, ställa frågor om upplägget mm.

21:00 samlas de som vill i "Aulan" för debrief. Under debriefen får alla chansen att kort dela sin största lärdom från kvällen samt att man kan ge feedback/förslag på formatet. Det är givetvis helt okej att fortsätta även efter denna debrief om man vill. OBS! Första TorsdagsTrivsel hade vi inte ens någon debrief så detta är en tanke men ingen garanti.

Ämnen

Istället för att smalna av temat för TorsdagsTrivsel så tänker vi att de människor som kommer får styra temat genom att föreslå det de är intresserade av vare sig det råkar vara tulpaner, ledarskap eller en bokcirkel på Susan Cain’s Quiet. Idén kommer dock från att “återskapa känslan av en kväll på en bra konferens där nyfikna, vetgiriga nördar möts i någon slags limbo mellan jobb och fritid”... om det blir så återstår att se men så förstår ni åtminstone bakgrunden.

För att ge en lite bättre bild så var ämnena från första TorsdagsTrivsel: "Hur får man team att vilja utveckla sig själva?", "Kommunikation", "Hantera motivations-dippar", "Coacha i en roll som förväntar sig mentorskap", "Sense making".

Var gärna kreativa även med format. Så för att allt inte bara ska vara en “vanlig diskussion”; testa att be om hjälp med en utmaning du har, led en övning, spela ett spel ihop, producera något tillsammans (en checklista, applikation, föreläsning, bild osv.) eller håll en föreläsning på ett ämne du kan. Låt kreativiteten flöda, inget format är fel/off limits så länge det följer våra trivselregler.

Trivselregler

Om någon missar något av ovan, vänligen påminn dem och skulle det inte hjälpa så informera mig eller Göran även vid tillfällen när vi inte är där.

Cred

Vi vill ge cred till två viktiga inspirationer:
Martin Berggren och Robert Gistvik.

Martin har drivit liknande AWs för ett stort gäng i Linköping och de träffarna har både varit gnistan och inspirationen till detta ❤️

Jag satt och ojade mig inför Robert om att remote AW var så krångligt. Hans svar va kort: "det låter snarare som du gör det krångligt"... och vips så var det inte så krångligt ❤️

WELO-intro

Notera att introt nedan är för browser-versionen på dator men interfacet fungerar likartat på mobil.

Om du kommer in via gästlänk från oss så kommer du automatiskt till rätt kontor och kan ignorera nästa meningen.

För er som även har tillgång till TestSveriges och AgilaSlackens WELO-lokaler så välj TorsdagsTrivsel i dropdownen uppe till vänster..

A
För att hoppa in i en diskussion dubbelklickar du på en ledig plats i rummet (givet att det inte är fullt).

Du kan zooma in/ut med mushjulet och flytta dig runt i vyn genom klassisk dra och släpp. Notera att det kan vara svårt att se rummen ordentligt när du zoomat ut men samtidigt svårt att få överblick inzoomat så växla fram och tillbaka beroende på vad du försöker åstadkomma.

B
När du först kommer in i ett rum så kommer mic, video och ljud vara avstängt. Detta gäller även när du växlar rum vilket är något WELO jobbar på att lösa men just nu fungerar det så. För att slå på mic, video och ljud så vill du att alla iconerna ska vara vita, precis som i bilden. Med hjälp av pilarna kan du även välja ljud/bild -källor ifall det skulle ställas in fel av din browser. Den sista ikonen är för att dela skärm om det blir aktuellt.

C
Väl inne i en diskussion kommer det som standard att se ut som på bilden med små videorutor ovanpå kontorsvyn. Vill du dock ha ett mer "fokuserat" läge kan du antingen klicka på en person för att få upp denne i helskärm eller klicka på "Show video gallery" för att få en klassisk "sida-vid-sida" vy.

Aulan
Ett rum att känna till är Aulan (rummet med talarstolen). Aulan är tänkt som en samlingsplats dit man går både om man vill höra sig för om intresse för ett ämne, ställa allmänna frågor om TorsdagsTrivsel/WELO eller bara hänga i en större konstellation. Det är även här vi samlas för debrief på slutet.

Hjärtat i TorsdagsTrivsel är rum med specifika ämnen som man kan välja bland. För att detta ska funka behöver vi att deltagare skapar dessa rum och det finns beskrivet i bilden ovan. Kortfattat är flödet:
Högerklicka på ett ledigt rum, gå in i "Change Room Settings", beskriv ditt ämne och spara.
När diskussionen är klar så högerklickar ni på rummet, väljer "Remove Room Label" och lämnar rummet till någon annans ämne.

Om diskussionen byter till ett nytt ämne under tiden så försök hålla det uppdaterat i rumbeskrivningen eftersom folk kommer växla rum baserat på vad som står där.

Kontakt

Erik Brickarp:LinkedInTestSverige / AgilaSlacken
Göran Bakken:LinkedInTestSverige

Varmt välkomna!
Erik & Göran